понеделник, 28 октомври 2013 г.

Думите се редят една след друга, разказвайки различни истории и животи. Твърдата корица и ароматът на стара книга, прочетена и препрочитана от стотици души придаваха на нощта неописуем уют и топлина. Книгата беше отворена на случайна страница, със случайни думи, разказващи случайна история. Всичко, което трябваше да се случи бе някой да я прочете, да вземе точно тази овехтяла книга и да надникне отвъд корицата, отвъд думите. 

И точно този някой правеше точно това в момента. Вниманието му бе приковано в нея достатъчно дълго, че той си позволи да откъсне поглед и да погледне към близката бутилка алкохол. Изправи се и след като внимателно си наля отново започна да чете, но нещо в погледа му не беше същото. Взираше се в буквите, в думите и се мъчеше да разбере, но сякаш това не беше вече същата книга.

Отегчи се. Наля си отново и с едно крайно невнимателно движение разля спиртната напитка върху овехтялата вече книга. Размазаното мастило, залепените листове и протъркани страници убиха у него всяко желание да дочете книгата, която той така неволно бе разрушил. Тя нямаше да е същата, затова той небрежно я захвърли. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар